Hej! Det är jag som är Carina Bång.
Mitt namn är Carina Bång och är stolt över att vara Nordens första certifierade CRAFT-terapeut, kodare och handledare. CRAFT (Community Reinforcement and Family Training) är ett evidensbaserat program som syftar till att stödja anhöriga till någon med beroendeproblem att både förbättra sitt eget mående och uppmuntra sin närstående till förändring och behandling. Min erfarenhet är att CRAFT är särskilt hjälpsamt för föräldrar till någon med beroendeproblem. Jag ingår i Ph.D. Robert Meyers Associates. Min handledare är grundaren av CRAFT, Ph.D. Robert J. Meyers. Sedan 2017 är jag även certifierad i CRA (Community Reinforcement Approach) och ACRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) samt får certifiera andra i dessa program på svenska.
Min mamma har återberättat att jag vid 16 års ålder högtidligt förmedlade att ”I mitt liv ska jag bekämpa narkotika”. Tydligen hade jag redan då en klar bild av att jag ville hjälpa personer drabbade av beroendesjukdomen. Sedan företagets start (2006) har jag hållit över 200 kurser i Motiverande samtal (MI) och därtill utbildar jag i CRAFT, Återfallsprevention och Att behandla samsjuklighet. I mån av tid tar jag även emot personer för individuella samtal.
Sedan 2006 har jag engagerat mig i de anhörigas situation och har publicerat två böcker som stöd för anhöriga drabbade av någon annans beroendeproblem. Boken ”Du är viktig!” (2017) vänder sig till anhöriga och specifikt föräldrar till en ungdom/vuxet barn med alkohol- eller drogproblem. 2012 publicerade jag boken ”Släpp kontrollen – Vinn friheten” som vänder sig till personer som drabbats av drog- och alkoholberoende i nära relationer. Sedan december 2019 är jag en del av Insidans Expertpanel i Dagens Nyheter, där jag svarar på frågor som rör anhöriga och beroende.
I november 2023 publicerades även boken ”Beroende i praktiken: Förstå, bemöta & samverka” där jag är medförfattare och bland annat skriver om motivation, vad som påverkar förändring, samtalsledarens färdigheter och anhörigas situation. Boken riktar sig främst till yrkesverksamma och ger en fördjupad insikt om beroendeutveckling och effektiva verktyg för att skapa förändring.
Tidigare har jag arbetat tio år inom Kriminalvården, i narkomanvårdsteam på fängelse och häkte, med att motivera personer med beroende att förändra sitt liv och bryta med kriminalitet och droger. Jag har en fil.kand. i kriminologi och har senare vidareutbildat mig inom våld i nära relationer, rättspsykologi och att förstå och möte människor i kris. 2015 certifierade jag mig till handledare i sorgbearbetning vid Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Under 2020-2021 gick jag en 1 årig utibldning i CFT – Compassion Focused Therapy. Även den kunskapen är till stor hjälp när man möter anhöriga och personer med beroendeproblem för att minska skam som många upplever.
Under corona-åren (2020-2021) var jag anställd på Beroendecentrum Stockholm och den nationella stödlinjen ”Droghjälpen” dit man kan ringa anonymt om man är orolig för sin egen eller annans konsumtion av narkotika. Ett mycket intressant arbete att utifrån korta, anonyma kontakter använda Motiverande samtal och i viss mån CRAFT i samtalen för att stödja till förändring.
2024 blev jag ackrediterad i ”5 step metoden” som är ett kort, halvstrukturerat psykosocialt program som hjälper familjemedlemmar som påverkas av en närståendes beroendeproblem. Metoden är forskningsbaserad och stöds av ett utbildnings- och ackrediteringsprogram, pågående forskning och utvärdering. Min avsikt är att de kommande åren praktisera och även sprida detta program som kan vara ytterligare ett alternativ till stöd för anhöriga.
Som person värnar jag om mina egna drömmar, vilket har inneburit att jag har rest runt i världen och arbetat i olika länder, bland annat som volontär på barnhem och med att hjälpa personer utsatta för tsunamin 2004 på Sri Lanka. Jag har även arbetat med att rehabilitera gibbonapor i Thailand, tagit hand om gatuhundar och arbetat på häst- och fårfarm på Island. När jag har som roligast är när jag får träna beridet bågskytte med min häst.
Jag och hästen Barco | Dalecarlian Horse Academy | Fotograf Michael Larsson
*CRA – Community Reinforcement Approach (program för personen med beroendeproblematik)
*A-CRA – Adolescent Community Reinforcement Approach (program för ungdomar med beroendeproblematik)
Foto: Michael Larsson
Artiklar
För att få tillgång till de digitala artiklarna i Dagens Nyheter måste du vara DN Digital-prenumerant.
Carina medverkar i SVT:s Fråga doktorn (2024-02-22):
Anhörig till en som dricker för mycket
Carina medverkar i SVT:s Fråga doktorn:
Om alkohol och beroendeproblematik
Alla Carinas artiklar i DN:s Insidan:
Insidan-artiklar av Carina Bång
Carina medverkar i DN:s Expertpanel (2019-12-15):
”Min bror är småbarnspappa och drogberoende”
Carina medverkar i DN:s Expertpanel (2020-03-31):
”Hur får jag min tonåring att sluta med haschet?”
Carina omnämns i DN-artikel (2019-12-16), Insidan:
Artikel om hur man som anhörig kan förbättra sitt eget mående och hantera relationen till sin närstående med beroende. Läs hela artikeln här.
Carina omnämns i DN-artikel (2017-05-14):
Psykologen Liria Ortiz tipsar om boken Du är viktig! och programmet CRAFT till föräldrar till ett barn med beroendeproblem. Läs hela artikeln här.
Carina omnämns i DN-artikel (2011-08-09):
Artikeln handlar om Totte och hans väg ur alkohol- och narkotikaberoende. Läs hela artikeln här.
Svenska Dagbladet (2004-03-26):
Kvinnornas frizon i väntan på domen. Läs hela artikeln här.
Fråga Doktorn i SVT
Jag medverkade i SVT:s Fråga doktorn den 22 februari 2024:
Podcasts
Medverkan i Beroendepodden 14 oktober 2024: